Враца - център за лечение на онкозаболявания
Враца - център за лечение на онкозаболявания / снимка: DarikNews

Промяна на концепцията за здравеопазването на Министерския съвет налага и промяна в идеята за модернизиране на врачанската болница, съобщи днес в града народният представител от ГЕРБ д-р Янко Здравков.

Първоначално лансираната идея бе здравното заведение да стане високотехнологична болница, която да обслужва Северозапада. Новата концепция на МС обаче е съобразена с факта, че България е на челно място по заболеваемост от рак и късната му диагностика, затова средствата от Европейския съюз и усилията като цяло ще бъдат насочени към онкологичните заболявания, ранната им диагностика и внедряване на модерни технологии, които да спасят повече човешки животи.

В тази връзка се обсъжда възможността да се закупи още съвременна техника за Онкологичният диспансер в града, който е един от водещите в страната, да се модернизира базата и да се завърши цикълът на онколечение.

Около 240 млн. лв. са средствата, които отпуска ЕС за здравеопазване, а между 11 и 13 млн. лв. ще струва модернизирането на врачанската онкоболница.