Волен Сидеров изгуби дело във Враца
Волен Сидеров изгуби дело във Враца / Дарик Враца

Пети наказателен състав при Районен съд - Враца оправда Кирил Илиев по обвиненията на Волен Сидеров за клевета и обида. Съдия Стела Колчева отхвърли и предявените граждански искове за неимуществени щети. Сидеров трябва да заплати и разходите по делото. То бе образувано по частна тъжба на лидера на партия „Атака", след публикация във врачански вестник, в която, според защитата на Сидеров, бившият областен лидер на партията Кирил Илиев е използвал обидни квалификации. Волен Сидеров не присъства в залата, той беше представляван от адвокат Динко Бозаджиев.

След като прочел статията, поместена в местния печат на 12 март т.г. Волен Сидеров е имал емоционален дискомфорт, каза в пледоарията си адвокатът. При тези думи залата се разшумя, а съдията изгони свидетеля Константин Костов, който беше предупреден веднъж да спазва реда. Той е бивш областен координатор на "Атака" в област София. В момента вече не е член на партията.

„Поводът за тази статия е недопускането ми на публично огласена среща със симпатизанти. Аз бях спрян с думите: Господин Сидеров забрани да влезете в залата", каза подсъдмият Илиев. Неговият адвокат Генова нарече обвиненията несъставомерни. Тя се позова на  Конституцията на Р България и на Европейската конвенция за правата на човека за свободата на изразяване на собствено мнение, свободата на словото и печата.

Кирил Илиев е общински съветник от отцепилата се от "Атака" група, наречена "Не така!", кандидат за кмет на Враца на последните избори преди седмица.

 Изслушани бяха общо седем свидетели, всички бивши или настоящи членове на партия „Атака".