Видин ще има специализирана болница за инвазивна кардиология
Видин ще има специализирана болница за инвазивна кардиология / Дарик -архив

В Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Петка" - Видин се изгражда специализирано лечебно заведение за инвазивна кардиология, което се очаква да започне да работи в първите месеци на 2014 г. За този нов и значим здравен проект областният управител инж. Кръстьо Спасов бе информиран на среща с директора на видинската болницата д-р Цветан Василев и проф.д.м.н. Тони Веков.

Проф. Веков е председател на Управителния съвет на Българския кардиологичен институт, който осигурява основното финансиране като частен инвеститор на проекта. Около 5 млн. лв. ще бъдат вложени в строителството и оборудването на новото лечебно заведение. То ще разполага с модерна апаратура за диагностициране и условия за качествено, навременно и достъпно лечение на болестите на сърцето. В момента във видинската болница се ремонтират кухненския блок и част от детското отделение, където ще се намира кардиологичното лечебно заведение.

Помещенията - с обща площ около 1000 кв. м, са отдадени под наем на Българския кардиологичен институт с решение на Съвета на директорите на МБАЛ „Св. Петка" и след проведен конкурс. В специализираната болница ще се извършва интервенционално лечение при коронарна патология и други често срещани сърдечносъдови заболявания в област Видин.

„Ще се прилагат иновативни методи, чрез които се постига значително намаляване на смъртността от миокарден инфаркт", коментира директорът на МБАЛ „Св. Петка" д-р Василев. Той подчерта, че освен качествена диагностика и терапия на това социално значимо заболяване, чрез инвестиционния проект ще се осигури алтернативна заетост и ще се повиши професионалната квалификация на медицинските специалисти в тази област.

Новата болница за активно лечение на сърдечносъдовите заболявания ще бъде шестата в страната, която Българският кардиологичен институт разкрива с висококвалифицирани специалисти, методи, техника и оборудване в кардиохирургията на съвременно европейско ниво.