Видин има вече приют за безстопанствени кучета
Видин има вече приют за безстопанствени кучета / Община Видин

Общинско предприятие „Приют за безстопанствени кучета" бе открито днес от кмета на Видин. Приютът се намира в близост до града. „Статистиката показва, че на 118 души от общината се пада едно безстопанствено куче. Проблемът изисква специално отношение и то трябваше да е достатъчно хуманно, толерантно и европейско. Затова ние съградихме този дом с всички необходими условия, където да разрешаваме успешно проблемите с бездомните кучета. Наясно сме, че е недостатъчно като капацитет (96 кучета) за разрешаване глобално на проблема, но е сериозна крачка в желанието на общината да се справи с него" - заяви видинският кмет по време на събитието за официалното откриване на приюта.

Той изрази своята увереност, че екипът, който работи в предприятието ще намери общ език с природозащитниците и час по-скоро гражданите на Видин ще усетят осезаемо тяхното присъствие. Според Гергов съвместната работа и добро сътрудничество е начинът да не ставаме свидетели на скитащи, болни или отровени животни и в същото време жителите да не бъдат застрашавани от агресивни бездомни кучета. „Защото главната функция на това предприятие е да спаси хората. За нас хората са на първо място и правейки тази инвестиция в създаване на нов модерен приют, ние трябва да мислим за тях" - каза градоначалникът, като благодари на всички колеги, работили за изграждането на новото общинско предприятие.

И добави: „Искам да благодаря и на Църквата, защото тя подкрепяше през цялото време нашите усилия и ни даваше вяра, че можем да продължим и да реализираме този хуманен проект. Така че с общи усилия ние демонстрирахме, че Видин е още една крачка напред към своето добруване."

Герго Гергов преряза лентата на новия обект заедно с неговия директор - д-р Огнян Ненчев. Тържествен водосвет бе отслужен от свещеноиконом Стоян.

Общинският приют за кучета е изграден в съответствие с европейските изисквания. Средствата за построяването на новото предприятие са в размер на 352 000 лв., които са целева държавна субсидия. Той разполага с всички необходими условия за отглеждането, изхранването и грижата за настанените в него безстопанствени животни. Намерението е успоредно да се развива и кампания за осиновяването им. Практика, която е широко застъпена в повечето европейски държави. Затова Община Видин разчита не само на професионалната работа на колектива на новото общинско предприятие, но и на съпричастността от страна на гражданите.