Видин и Зайчар с меморандум за партньорство
Видин и Зайчар с меморандум за партньорство / Областна администрация Видин

Меморандум за партньорство за поддържане на база знания за планиране, решаване на проблеми и развитие сключиха партньорите по проект „Стара планина - Нова мрежа" на 10 декември 2013 г. в сръбския град Зайчар. Документът беше подписан от инж. Кръстьо Спасов, областен управител на Видин, Драган Михайлович, декан на Факултета по мениджмънт в Зайчар, Владан Йеремич, ръководител на Регионалната агенция за развитие на Източна Сърбия (РАРИС) и Красимир Кирилов, председател на Видинската търговско-промишлена палата, която е асоцииран партньор по проекта.

Церемонията по подписването се състоя по време на заключителната конференция по проект "Стара планина - Нова мрежа (База знания за планиране, решаване на проблеми и развитие) - SMART START". На събитието присъства и началникът на окръг Зайчар Владан Паунович, който по-късно проведе отделна среща с областния управител на Видин за активизиране на сътрудничеството между двата съседни региона.

С подписването на меморандума партньорите потвърждават намеренията си да продължат да работят заедно за устойчивост и ефективност на постигнатите резултати.

„Впечатлен съм от професионализма и единодействието между експертите от партньорските институции и организации от двете срани. Благодарение на тяхното усърдие и креативност, е създадена база от научни знания и професионален капацитет, върху която ще се развиват и надграждат бъдещи проекти и инициативи в подкрепа на трансграничния регион", подчерта областният управител на Видин в приветствието си към участниците в конференцията в Зайчар. Тя беше проведена  по повод приключването на проект „Стара планина - нова мрежа".

В конференцията участваха от област Видин представители на Звеното за изпълнение и управление на проекта „Дунав мост Видин - Калафат", Агенцията за регионално развитие и бизнес център, Регионалния исторически музей, сдружение „България в Европа" и експерти от общините Димово, Кула, Ново село, Чупрене и Брегово. Заедно със сръбските им партньори от Зайчар, Неготин, Майданпек, Пирот, Кладово, Княжевац и Бор, те представиха проекти и успешни практики в трансграничното сътрудничество.