Ветеринарните лекари празнуват днес
Ветеринарните лекари празнуват днес / Sofia Photo Agency

120 години от началото на ветеринарното дело във врачанско ще бъде отбелязано днес от  ветеринарно - медицинската колегия, практикуваща в Област Враца.

За начало на ветеринарното дело в тогавашната Врачанска околия се приема назначаването през 1891 год. на първия окръжен ветеринарен лекар - руснака д-р Евгений Веденски, подпомаган от ветеринарни фелдшери.

През 1905 г. започва откриването на първите ветеринарни амбулатории във Враца, Бяла Слатина и Оряхово.

Първата ветеринарна лечебница се открива през 1915 год. в Бяла Слатина и по този начин се поставя началото на научно - лечебната дейност.

Началото на граничната ветеринарна служба се поставя през 1893 год. с назначаването в митницата на гр. Оряхово  на д-р Георги Бъчваров.

Първата жена ветеринарен лекар в България е Д-р Мара Петкова Георгиева от І-вия випуск на ветеринарния факултет /1923 г./, дъщеря на ветеринарния фелдшер Петко Георгиев /1912 г. - 1920 г./ и брат й вет. лекар завършил в Полша, под чието влияние вероятно тя започва обучението си по ветеринарна медицина.

През цялата 120 годишна история на ветеринарно -медицинската дейност във Област Враца работата на ветеринарните лекари, научни работници, лаборанти, фелдшери и служители е насочена не само към животните и безопасността на храните, но и  към хората, защото „Хуманната медицина лекува хората, а ветеринарната - човечеството".

На честването ще бъдат връчени награди на ветеринарни специалисти с принос в развитието на ветеринарното дело във Врачанска област.

14 декември е определен за професионален празник на гилдията от 1897 год., когато е обнародван Закон за санитарно - ветеринарната полиция.