Велики четвъртък – тайната вечеря на Иисус Христос и маслосвет за здраве.
Велики четвъртък – тайната вечеря на Иисус Христос и маслосвет за здраве. / Дарик Враца - архив
На Велики четвъртък от Страстната седмица православната църква разказва за тайната вечеря, която е последната на Иисус Христос и неговите ученици. По време на вечерята Христос им казва, че един от тях ще го предаде. Иуда попитал: “Да не съм аз, Господи?”. А Иисус му отговорил: “Ти каза”.

След това Христос взел хляба, благословил го и като го разчупил дал на учениците си с думите: “Вземете, яжте: това е Моето тяло. И като взе чашата (с вино – б.а.) и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове”. Така евангелистът Матей, който е присъствал на събитието, описва станалото. С тези думи Иисус Христос слага началото на светото тайнство Евхаристия (причастяване). Те се използват и до днес по време на светата литургия в православната църква по време на освещаването на хляба и виното.

На Велики четвъртък в православните храмове сутринта се отслужва вечерня, последвана от света литургия. След нея се прави велик маслосвет за душевно и телесно здраве. Такъв маслосвет се извършва само веднъж в годината и това е на Велики четвъртък. За врачани той ще бъде отслужен в църквата “Св. Николай Мирликийски”, която се намира в градинката зад паметника на Христо Ботев на централния градски площад. Началото се очаква да е към 10.30 ч. Великият маслосвет ще бъде отслужен от врачанския митрополит Григорий в съслужение с врачанските свещеници.

Вечерта от 19 ч. във всички църкви ще започне четенето на 12 откъса от Евангелието, които разказват за Христовите страдания. Врачанският митрополит Григорий ще води богослужението в църквата "Свето Възнесение", която се намира в Етнографско-възрожденския комплекс във Враца.