Вдигнаха наема на арендаторите в Община Враца
Вдигнаха наема на арендаторите в Община Враца / Дарик Враца архив

Общинските съветници във Враца гласуваха преди минути увеличение с 20 % на общинските ниви, ползвани от арендатори. Без изменение остава цената на земята само в четири планински села – Паволче, Челопек, Згориград и Лютаджик. До гласуването се стигна след като общинският съветник Борислав Джунов повдигна въпроса с отдадената под наем общинска земя в землището на село Голямо Пещене. Според него качеството на земята и компактното й разположение заслужават много по-висока наемна цена от тази в момента – 23 лв. на дка. Думите му потвърди и зам.председателя на ОбС Владимир Христов, който обяви, че при направена от него проверка,  цената за тази земя би трябвало да е по-висока минимум с 50 % от досегашната.

Позовавайки се на сключения с арендатора Тони Йорданов договор от 2011 година, Джунов предложи цената да се увеличи с 20 % с решение на ОбС Враца. Пак според същия договор, ако се увеличат цените с повече от 20 % и арендаторът не се съгласи – тогава може да се отиде на нов търг. В изказването си Джунов обяви, че арендаторът обработва земята от 1993 година насам, като не е намерил документи, които да изясняват отношението между него и общината по отношение на ползването й и плащания наем до 2011 г.. Общинският съветник поиска и разликата от събраните суми след увеличението да отиват във фонд „Култура“ бе да се отпускат 30 % от тях на село Голямо Пещене, каквото решение е взел преди това ОбС Враца.

Комисията по земеделие категорично отхвърли предложенията на Джунов. Против да се работи на парче, а ако ще се променят цените на наемите – то те да касаят като цяло общинската земя на Враца, се изказаха Владислава Лакова, д-р Зл.Златев, Пл.Ганецовски, Борислав Банчев, Стефка Мерджанкова и др. След дебати и явно гласуване съветниците подкрепиха предложението на зам.председателя на ОбС Враца Владимир Христов – а именно – да се увеличи наемната цена на земеделски земя – ниви на всички арендатори, с изключение на тези, обработващи земите в четирите планински села.

За гласуваха 23-ма, против 2-ма, а 3-ма се въздържаха. Единият от гласувалите против бе и самият вносител на докладната Божидар Джунов, който обяви, че не може така общо да се вдигат цените на всички ниви, тъй като качеството им, както и разположението им е различно от това на земята в Голямо Пещене. По думите му само за тези години, от 2011 година насам, от както земята е отдадена на незаслужено ниска цена под наем, Община Враца е загубила между 300 до 500 хил.лв.

Земята в село Голямо Пещене е най-голямото парче комасирана общинска земя и е в размер на  3 хил. и 500 дка.