Валя Червеняшка: Какви моменти съм изживяла... Част ІІ
Валя Червеняшка: Какви моменти съм изживяла... Част ІІ / Люба Филипова
Продължение на разговора с приятели по време на посещението в Бяла Слатина. 

Валя: Кристияна никой не я беше виждал преди. Ние сме я видели вечерта в килията.

Д-р Антонов /завеждащ Детско отделение на Белослатинската болница, при когото Валя е работела преди заминаването/: Май цялата работа се е завъртяла от там...заради шефа на област Бенгази, на здравеопазването...

Емил: Това и аз го знам.

Валя: Да, те са приятели, Здравко е лекувал децата му.

Д-р Антонов: И понеже те са в конфронтация по принцип с Кадафи и нали знаеш как става– следят те там копойчетата и гледат да хванат някой “за мезе”.

Валя: По време на разпитите и инквизициите Кристияна и Ашраф толкова жестоко са ги измъчвали...сложили са му кабели на половия орган и са карали Кристияна да върти...И те тогава са измислили всевъзможни глупости...как 28 банки /с кръв/, как не знам какво...И тези понеже не са медицински грамотни полицаите и...

Д-р Антонов: Те всички са медицински не грамотни, защото технически е невъзможно това /в което ги обвиняват/.

Те /либииците/ имат интересни разсъждения - аз няколко пъти съм го казвал това нещо, но не знам, дали му обърнаха внимание – как разсъждават примитивно! Докторката докладва на шефа на отделението сутринта как е преминало дежурството, казва “Дежурството премина спокойно, няма проблеми.” “Не може да няма проблеми трябва да е починало едно дете” отговаря завеждащият.

- Ами, не е починало изобщо никакво дете!

- Не може! Вчера имаше едно дете ухапано от скорпион и не може да не е умряло!

Е, да, ама цяла нощ жената се е грижела за него и го е спасила, обаче той си е решил, че не може да не е умряло. Трябва да е умряло, защото той е казал – шефа на отделението!

Валя: Да, д-р Али, да! И аз му казвам какво сме правили, как урбазон..., но той си твърди: “Не може да не е умряло!...” И аз му казвам: ”Ето го детето!”

Д-р Антонов: Това е техният начин на разсъждение! Така, че не се учудвам на нищо!

Валя: За Сесилия Саркози – 10 дни преди второто заминаване пристигна при нас. Ние чакахме английският посланник и европейският. Тогава трябваше да подписваме молбите за помилване и че нямаме претенции към Либия. Идва полицайката и казва: “Бързо, бързо, идва делегация!”

Излизаме – коридора пълен с журналисти и цивилни полицаи и Сесилия Саркози. Ние я бяхме виждали на снимка от списание, но Кристияна веднага я попита коя е. Тя каза: “Сесилия Саркози”. “Ами ние ви познахме, защото сме ви виждали на снимка, имате голямо семейство...Ние ви благодарим, че мъжът ви ни е поставил като приоритет...” И тя казва: “Аз не съм тук, за да ми благодарите, аз съм тук, за да ви взема!” И на нас ни харесва, но ни се струва нещо невероятно. Тя ни разказа как се е срещнала с лидера, как ще отиде при децата след това...и пак “Аз съм тук, за да ви взема!”.

Д-р Антонов: А вярно ли е, че си е ходила в самолета през нощта? / става въпрос за нощта, когато българките бяха освободени/.

Валя: Да. Точно това искам да разкажа сега как е станало. Те после ни обясниха в самолета. Вторият път пристигат двете с Бенита /еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро/. На вторият ден от преговорите чуваме по новините: “Зациклили са преговорите, те /Бенита и Сесилия/ ще останат и тази нощ.” В самолета Бенита ни разказа, че към 12 часа нощта Сесилия излязла и казала:”Какво иска този, бе, всичко му дадох!” и се качила в самолета като заплашила: “Аз си заминавам без тях!”.

Само Сесилия е говорела с него /Кадафи/, а Бенита с Марк Пиерини и със секретаря на Елисейския дворец преговаряли с другите. Какво прави Бенита от тук нататък– либийците казват: ”Подписваш документа, че Либия ще се интегрира в Европа”, а Бенита отговаря: ”Качвате сестрите на самолета и тогава!”. И вече се стига до.../подписване/.

Бенита подписва този договор и взима в себе си копието, което е на арабски език, а на тях им оставя на френски. Здравко още в 20 часа са го изкарали в английското посолство, в 2,30 го качват /в кола/ с английския посланик и в 3 часа вече е на самолета. В 4 часа вече идват и ни изкарват нас. Тези подробности ни ги казаха след това, но е вярно – в 12 часа нощта тя /Сесилия/ е напуснала преговорите.

Д-р Антонов: И е казала: “Мислете за последиците, аз си тръгвам!”

Валя: Те бяха толкова скапани и тримата, и французите, цялата френска делегация...много, много бяха напрегнати.

Понеже Саркози още с встъпването си в длъжност казва: “Аз лично ще ги изведа от затвора” Кадафи си праща някакъв негов много близък – разузнавач №1 на Либия, забравих му името, да провери колко е сериозен този Саркози.

Д-р Антонов: Сега той /Саркози/, че обра лаврите на много преди него...обра ги.

Емил: На немците.

Д-р Антонов: Не само на немците, и на Блеър... имаше доста, които движеха преговорите...