В с.Типченица  “зарязаха” лозята
В с.Типченица “зарязаха” лозята / Снимки: Мирослав Гетов

По стародавна традиция навръх 14-ти февруари жители и гости на най-известния пипиниерски център във Врачанско - Типченица, се събраха, за да отпразнуват заедно Трифон Зарезан. Пръв заряза лозята един от най-възрастните лозари - 73-годишният Васил Кирилов, който поля главините обилно с вино и пожела: „По весло от пръчка - по тон грозде от лозе!”. След него ножиците хванаха дългогодишният кмет на селото Иван Каменов, Сергей Кирков - управител на фирма „Скай клуб”, която стопанисва 400 дка лозови масиви в землището на планинското селище, и народният представител Николай Рашев.

Докато се извършваше ритуалът, самодейките Иванка Георгиева, Камелия Кирилова и Иванка Митова благословиха: „На „Връбляк”, „Байкьовец”, „Креща”, „Гложето”, „Равнищата” и „Чечерта” - за цяла типченска мера: изобилие от плод, много вино, мир, любов!”.

 

Към пожеланията за берекет се присъедини и енорийският свещеник отец Васил Николов, който отслужи водосвет и отправи молитва за благословение на вино: „Господи, Боже наш, Който си благ и човеколюбив, Ти си ни дал лозния плод за наша наслада и храна, благослови това ново вино и дай на ония, които с вяра в Тебе ще пият от него, да бъде за здраве и радост, но не и за опиване и безчинства. Защото Ти си, Kойто благославяш и освещаваш всичко и затова прославяме Твоето трисвето име - на Отца и Сина и Св. Духа, сега, всякога и во веки веков. Амин!”

Акцент в тазгодишното честване на празника беше конкурсът за най-добро домашно и фирмено вино. При червените вина авторитетното жури отличи мерлото и кабернето на Тони Йорданов и кабернето на „Скай клуб”, а при белите вина - врачанския мискет на „Скай клуб” и „букет”-ите на Тошко Стоянов и Евгени Ангелов.

По-сетне типчене спретнаха обща трапеза в местното НЧ „Съзнание 1899”, на която вдигнаха безчетен брой наздравици, и извиха кръшни хора, чиито стъпки трудно би хванал и сам Св. Трифон. Свиреха виртуозите от новаченската духова музика, а за хубавото настроение допринесе и тригласният народен хор „Типченски майки” с ръководител Кръстьо Стефанов.