Видински панаир
Видински панаир / Община Видин
Първият Видински панаир е открит на 15 август 1898 г. Две години по-рано се е организирала от градската управа на Видин земеделско-скотовъдна изложба. През 1898 г. окръжният управител д-р Иван Златаров излиза с предложение до общинските съветници всяка година на 15 август да се открива панаир във Видин, на който да се продават добитък и стоки, с продължителност 4 дни. През 1935 г. се взема решение панаирът да започва на 28 август и да продължава между 7 и 13 дена. Междувременно събитието добива популярност и зад граница и на него идват много чужденци. През 1936 г. се приема правилник на Видинския ежегоден есенен панаир, а година по-късно, поради огромния интерес от страна на сърби и румънци, се въвеждат облекчения при преминаването на границата и превозната такса на параходите и железницата е намалена със 70% по време на изложението.

Панаирът се превръща в очаквано събитие за годината. С времето се измества на територията на парк „Нора Пизанти“. През 1992 г. се преименува на Първи Видински международен панаир, като това е последното издание до възстановяването му отново през 2007 г. От 2013 г. досега той се провежда в бившето военно поделение, в близост до крепостта „Баба Вида“.

Видински панаир
Община Видин



Видински панаир 2017 се организира от 25 август до 2 септември. И тази година десетки производители и търговци от Видин, страната и съседна Сърбия ще предлагат разнообразни стоки. Три винарни от Видински регион също ще представят продукцията си. Посетителите ще могат да разгледат отново изделия от прочутата троянска керамика, както и от други майстори-занаятчии от цяла България, а също така и традиционната изложба на патриотичен клуб „Бдинци”. Ще има демонстрации на приготвяне на известни марки хранителни продукти на място, много атракциони и места за забавление.

В концертната програма на панаира ще вземат участие български и сръбски популярни певци, а старт на 25 август ще даде обичаният от всички изпълнител Веселин Маринов. Освен това, всяка вечер в програмата ще се включват самодейни състави от региона и духови оркестри.
Със заповед на кмета на Община Видин е определено работно време на временните обекти за хранене и търговия на дребно, на люлките и атракционите - от 10.00 ч. до 2.00 ч., с ползване на озвучаване до 23.00 ч., при стриктно спазване на допустимите норми на шум. За участниците в атракционния кът с люлки, стрелбища  и други увеселителни съоръжения  – до 22.00 ч. Входът за посещение на панаира, както и на концертите е свободен.

За обезпечаване на сигурността и реда ще се грижат полицейски служители от ОДМВР Видин, за което има сключен договор, както и служители от звено „Охрана“ към общината. Община Видин кани гражданите и гостите да посетят традиционния есенен панаир и да се насладят на богатата програма, която започва всяка вечер в 20.30 ч., а концертите на индивидуалните изпълнители – в 21.00 ч.
 

Видински панаир
Община Видин

Община Видин