/ Община Монтана
С 20 хиляди лева ще бъде финансирана втората сесия на Общинския фонд за подкрепа на местни инициативи за 2018 година, заяви кметът на Монтана Златко Живков.

Средствата се осигуряват от община Монтана и фондация „Агора”. Срокът за подаване на предложения от читалища и местни инициативни групи е до 20 август.
 
В първият етап от стартирането на фонда са финансирани шест проекта на обща стойност 18 хиляди лева. Те са на читалищата в Славотин, в Монтана, във Винище, в Стубел и в кв. Мала Кутловица.

Одобрен е и проект на неформална гражданска група „Жеравица”. Три от проектите са за закупуване на нови носии, по един - за изграждане на детска площадка, открита сцена и създаване на младежки клуб.
 
„Изключително съм изненадан, че освен средствата от фонда в размер на 3 хиляди лева, хората  от Мала Кутловица събраха още 700 лева, беше осигурено допълнително спонсорство и доброволен труд, за да бъде детската площадка във вида, в които я открихме преди седмица“, каза Живков.

Той уточни, че премиерата на закупените костюми за ансамбъл „Пъстрина” към читалище „Разум” е била на  три международни фестивала в Приморско, в Ниш – Сърбия, и в Цепина  - Черна Гора.
 
С нови носии е и самодейната група читалище „Просвета” в Славотин. В началото на октомври те ще бъдат показани на честването на 90-годишнината на самодейната институция.
 
Откритата сцена в Стубел също е готова и на 28 юли на нея ще се  изявят участниците във фолклорния събор. В Стубел е и една от най-големите читалищни сгради в общината. В две последователни години за ремонта й от общинския бюджет се отделят по 60 хиляди лева, припомни кметът на Монтана.
 

Участници в работната среща.
Община Монтана


„Такъв интерес към фонда и предоставяните възможности не сме идентифицирали в другите девет общини, с които работим“, коментира Емилия Лисичкова от фондация „Агора”. Тя поясни, че смисъла на тези малки проекти е хората в отделните общности да имат собствен принос, да се разпознават в резултата и да  надграждат.