/ Областна администрация Враца
Първото за годината заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата се проведе във Враца. То бе председателствано от заместник областния управител Мирослав Комитски, присъстваха представители на общинските администрации и на териториалните звена на изпълнителната власт.

Автомобил се спря в ограда на стадион

В хода на заседанието бяха представени и приети Годишният доклад за дейността по подобряване безопасността на движението по пътищата в област Враца за 2018 г. и План-програмата за работата на комисията през 2019 г.

Двама младежи са ранени при катастрофа

По данни от Годишния доклад, за дванадесетте месеца на 2018 г. в областта са регистрирани общо 772 пътнотранспортни произшествия, от които 611 с материални щети. 161 са тежките произшествия, с 27 убити и 217 леко и тежко ранени граждани. За сравнения с предходната 2017, се наблюдава спад на катастрофите с материални щети и пострадали, но пък се е увеличил броят на загиналите.

На територията на областта през 2018 г. са установени два участъка с концентрация на пътнотранспортни произшествия, намиращи се на път II-15 - кръстовище с кръгово движение на Северен обходен път на Враца със станали общо 10 птп-та и на бензиностанция „Лукойл“, извън Враца, с общо 6 катастрофи.

36-годишна жена загина при катастрофа на пътя Враца-Криводол

Като основни причини за възникване на произшествията си остават несъобразената с пътните условия скорост, рискови изпреварвания и навлизане в лентата за насрещно движение, неспазване на пътните знаци и сигнали, неизползване на обезопасителните колани, каските и защитните устройства в превозните средства , както и употребата на алкохол.

Общо за годината са установени близо 40 000 нарушения по Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане, за които са съставени повече от 5000 акта и над 30 000 фиша.

Двама пешеходци постраха при катастрофи във Врачанско

Комисията прие и План-програмата за работата си през 2019 г., в която са заложени различни мероприятия и дейности, целящи намаляване на пътния травматизъм и повишаване културата на пътна безопасност.

В края на заседанието, заместник областният управител Мирослав Комитски  за пореден път апелира за повече отговорност и внимание на пътното платно, защото „Заедно можем да спасим живота на милиони хора“, както гласи мотото на Десетилетието на действията по безопасност 2011-2020 г.