Лом
Лом / Дарик нюз, архив
Над 500 младежи от седем български града ще вземат участие в първото издание на образователната програма “Дай старт на успеха“, която цели намаляване на броя на икономически неактивните млади хора у нас. В тази категория са всички онези, които не продължават образованието си, не търсят работа и дори не са регистрирани в бюрата по труда.
 
Лом е единственият град от Северозападна България, който ще вземе участие в инициативата. През обучителната програма ще преминат ученици от  ПГХЗ "Д.И.Менделеев", Професионалната гимназия по производствени технологии и Профилирана гимназия "Найден Геров".
 
Организатори на програмата са Джуниър Ачийвмънт и Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България. След поредица съвместни проекти за създаване на по-добрa предприемаческа среда и повишаване на квалификацията на младежите, двете компании отново ще обединят усилията си за подпомагане  развитието на младите хора в България.
 
Национално изследване за подрастващите и младежите на УНИЦЕФ за България показа, че 1/5 от тях не са обхванати нито от образователната, нито от социалната и трудовата система. Това нарежда страната ни на първо място по този показател в ЕС. В най-голям риск за попадане в тази група са основно младежите в малки населени места и представителите на етническите малцинства. Данните от изследването показват, че общото между всички тях е усещането за  безперспективност. Затова целта на „Дай старт на успеха“ е да вдъхнови учениците за професионална реализация, така че да могат да водят пълноценен живот.
 
За пилотното издание на програмата са избрани градове, в които нивото на икономически неактивните млади хора е сред най-високите в България, Освен в Лом “Дай старт на успеха“ ще се проведе и в Самоков, Гоце Делчев, Своге, Костенец, Търговище и София.