Ученици от ПМГ Враца - с отлично представяне като евродепутати
Ученици от ПМГ Враца - с отлично представяне като евродепутати / ПМГ Враца

Ученици от ПМГ „Академик Иван Ценов“ - гр.Враца, съвместно със свои учители, взеха участие в деня на Euroscola” в Страсбург. Основната цел на програмата е да насърчи младите европейци да опознаят структурата и дейността на Европейския парламент, да се «включат» чрез симулирани заседания в работата му и да «гласуват» неговите резолюции.

През парламентарния ден в Страсбург 496 ученици от различни европейски страни участваха в «заседания на комисии» и в «пленарни заседания». Разискванията и гласуванията на резолюции се извършваха на английски, немски и френски език.

От трибуната на парламента училището беше презентирано от Светослава Симеонова – ученичка от XII „а” клас. Всички ученици бяха разделени в работни групи за участие  в „Евро игра” съвместно с представители на други европейски държави.

Проведена беше дискусия, в която младежите обмениха мнения за европейските приоритети по предварително зададени теми. Всяка работна група избра свой президент и  протоколчик. Учениците Петър Петров  от XI «в» клас и Анна Попова от XI «е» клас бяха избрани за президент и докладчик в комисиите си и се представиха отлично. Учителите участваха в заседание и дискусия със служител от администрацията на Европейския парламент.

Ученици от ПМГ Враца - с отлично представяне като "евродепутати"
netinfo

В края на пленарния ден се проведе заседание, на което бяха  представени докладите на работните групи. По време на дискусиите в пленарната зала се изявиха Теодор Ивайлов,  Константин Константинов,  Изабела Панталеева и Виктория Бенчева с въпроси и с аргументирани предложения, които бяха единодушно приети от ученическия европарламент. В „Евро игра”-та  Полина Филипова, ученичка от XI „б” клас, спечели за ПМГ „Акад. Иван Ценов” златен медал.

„В този ден учениците от ПМГ „Акад. Иван Ценов”, гр. Враца станаха част от многоезични групи, докоснаха се до различни европейски проблеми и на практика почувстваха идеята на ЕС „единни в многообразието”. Чрез дейността си в този ден нашите ученици осъществиха своята мечта да бъдат „евродепутати”, макар и за един ден“, коментираха учители, участвали в проявите.