Търговец не позволил изземване на риба с неясен произход
Търговец не позволил изземване на риба с неясен произход / ИАРА - архив

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Враца са извършили проверки за нерегламентирана продажба на риба в търговската мрежа в градовете Мездра и Оряхово.  В Мездра е хванато лице, извършващо нерегламентирана продажба на жива риба. Продаваната риба - с общо тегло 35, 800 кг. /21 кг. шаран, 12.5 кг. сребриста каракуда и 2,3 кг бял амур/ не е имала декларация за произход, документ за първа продажба, търговски или платежен документ. На нарушителя е съставен акт ЗРА. Рибата е иззета и в последствие дарена на Дом за деца лишени от родителски грижи “Асен Златаров” град Враца.

При проверка в търговската мрежа в град Оряхово, също е засечен търговец  продаващ жива риба, без да притежава необходимата регистрация. Мъжът не е представил нито декларация за произход, нито документ за първа продажба, търговски или платежен документ за рибата, нито е притежавал документ за регистриран специализиран автомобил.

 

След като инспекторите запознали продавача с направените нарушения по Закона за рибарството и аквакултурите, той възпрепятствал извършването на проверката и не позволил описване и изземване на рибата. На нарушителя е съставен акт с 4 нарушения от ЗРА.