Туризмът и пътна инфраструктура са приоритетни за жителите на Кула и Чупрене
Туризмът и пътна инфраструктура са приоритетни за жителите на Кула и Чупрене / ОИЦ Видин

Развитие на туризма, създаване на атракциони и използване на природните ресурси и културно-историческото наследство. Такива предложения отразиха жителите на Кула и Чупрене в анкетните си карти в края на миналата седмица. С откритите приемни в двете общини Областен информационен център-Видин (ОИЦ-Видин) завърши първия етап на националната кампания на мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС „Да създадем ЗАЕДНО България 2020".

За да се развие туризма в Кула предлагат консервиране на крепостта „Кастра Мартис", възстановяване на воденицата и турската баня до крепостта и разкриване на музейна експозиция. В Чупрене искат да се предостави възможност на общината да стопанисва и ремонтира държавен път важен за развитие на туризма (път до прохода „Св. Никола" в посока местността „Бела вода"). В тази насока е и предложението за залесяване на Балкана.

В двете общини смятат, че с европейските средства трябва да се подкрепят местните инициативни групи (МИГ). В Кула предлагат да се подкрепи създаването на такава група, в Чупрене искат да надградят постигнатото от МИГ „Западна Стара планина-Копрен-Миджур" през периода 2007-2013 г. (със средства по линия на МИГ-а община Чупрене е закупила два автомобила за нуждите на ЦНСТ и е ремонтирала и оборудвала туристическата си спалня).

И в Чупрене и в Кула анкетираните посочват, че е необходимо създаване на трайни работни места чрез инвестиции в производствени структури. Развитието на социалните услуги, рехабилитацията на пътната инфраструктура и приоритетното финансиране на проекти от Северозападна България - са сред другите предложения от жителите на двете общини.

В Кула предлагат още нов път Видин-Кула и възстановяване на болницата в града. Важно за хората в Чупрене е изграждането на главен довеждащ водопровод Репляна-Чупрене до 22 населени места от 4 общини в област Видин. Необходимостта от оборудване за включване на Чупрене в системата за регионално управление на отпадъците е друг въпрос, който хората смятат, че може да се реши с европейска подкрепа.

Туризмът и пътна инфраструктура са приоритетни за жителите на Кула и Чупрене
netinfo