Туристи се срещнаха на българо-сръбската границата
Туристи се срещнаха на българо-сръбската границата / Личен архив

Сръбски и български туристи се срещнаха на границата на Кръстовден. Около 100 души от 6 дружества и клубове от двете страни излязоха в историческата местност Свети Никола над Чупрене. За събора планинарите от Монтана, Чупрене, Княжевац и Зайчар се договорили още през юли в Салаш, разказа Володя Аспарухов – председател на туристическо дружество „Темпо”.

Прохода „Св.Никола” е на 1376 метра надморска височина. През него е минавал римски път, които е свързвал сръбския град Ниш с българския Видин. Турските владетели на тези земи също се възползвали от прекия път през планината. По време на тяхното владичество край прохода са изградени 4 стражеви кули.

 

Планинарска среща в тази част на границата, която попада в общ торлашки регион, се провежда за пръв път. Идеята е събитието да стане ежегодно и да прерасне в панаир, а на него да се представят фолклорни групи, изложби и традиционни ястия. На изпроводяк туристите си обещаха да се срещнат отново догодина, на 15 август – празникът Голяма Богородица.