/ Петя Димитрова
Деница Славкова
97667
Деница Славкова
  • Деница Славкова
"Пазете липите, връщайте малките охлюви в природата и събирайте строителните отпадъци в зеблени чували до контейнерите". Тези три призива-предупреждения отправи директорът на РИОСВ в Монтана Деница Славкова в Световния ден на околната среда.

Повод за обръщението са три сезонни кампании – за изкупуване на билки, за събиране на охлюви и старта на строителния сезон. На територията на областите Видин и Монтана има регистрирани 62 пункта за изкупуване на билки. В разгара е събирането на липов цвят и необуздани билкоберачи вече са накършили грозно някои дървета.

„Не осакатявайте дървета, призова Славкова. Правомощия за санкциониране на нарушенията по закон имат, както екоинспекторите, така и общинските власти. Глобата за физически лица е до 3000 лева, а за юридически - до 5000 лева".

Кампанията за събиране и изкупуване на охлюви също преминава при благоприятни условия. Регистрираните пунктове са 35. Могат да се предават два вида охлюви – градински и лозов, при положение че диаметърът на черупката им е по-голям от 28 милиметра.

„По-малките трябва да се връщат там, от където са събрани", уточни Славкова. Само така можем да опазим популацията на тези коремоноги мекотели".

„Монтана няма лицензирана площадка за събиране на строителна отпадъци, но вече са предприети първите процедури за обособяване на такава”, съобщи Славкова. Днес тя се е срещната с представители на общинската и областната управа, за да обсъдят възможните терени, на които да се събират отпадъците, резултат от строителния сезон.

Дотогава всеки инвеститор, независимо дали е частен или фирмен е длъжен да има в документацията на строежа си план за управление на строителните отпадъци. Те се събират в зеблени чували и се подреждат до контейнерите в района, така че да са удобни за извозване.

Световният ден на околната среда е провъзгласен на 27-та сесия на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция от 15 декември 1972 г. На този форум е приета декларация за околната среда, представляваща първият международен договор за принципите на екологична защита на Земята.