Тотю Младенов: Фонд ще осигурява 100 % безвъзмездна помощ за саниране на блокове, с приоритет ще са панелните
Тотю Младенов: Фонд ще осигурява 100 % безвъзмездна помощ за саниране на блокове, с приоритет ще са панелните / Дарик Враца - арихв

Създаваме фонд за енергийна ефективност за многофамилните жилищни сгради с приоритет панелни предвижда в програмата си ПП ГЕРБ. Според бившия социален министър и кандидат за нов мандата Тотю Младенов предвидените 2 млрд. лева ще са достатъчни за санирането на над 50% от тези сгради в цялата страна, включително ив област Враца.

Фондът ще осигури 100% безвъзмездна помощ за първите две години, т.е. безплатно за гражданите. След тези 2 години помощта ще стане 75% и ще се включват и еднофамилни жилища.

„Това е един многостранен проект с голям обществен ефект. Ползите са много – ще се намалят разходите на домакинствата за отопление с поне 50% и съответно ще остане допънителен финансов ресурс в домакинствата; промяна в облика на градовете, подобрена жилищна инфраструктура; удължен живот и повишена пазарна стойност на санираните жилищни сгради; икономическо стимулиране за малките и средни предприятия, които ще бъдат ангажирани – проектанти, строители, фирми за енергийни одити, производители на материали и др. и не на последно място разкриването на десетки хиляди работни места. Ето виждате с този проект, който залага ГЕРБ в своята програма, колко многостранни ефекти ще има за хората от региона и от цялата страна.

Така и хората в „Дъбника“, „Сениче“ и „Младост“ , в панелните жилища в цялата област, ще могат да се възползват от тази програма“, категоричен бе Младенов.

В социалната програма на ГЕРБ, разработена от Тотю Младенов, се предвижда още от 1 януари догодина, с бюджета за 2015 г. да се осигурят на 2 пъти повече домакинства да получават енергийни помощи. Ако до този момент 250-260 хиляди домакинства и граждани са ги получавали, то техния брой след 1 януари ще е над 500 хиляди. А това означава че близо 1 млн, 1,5 млн. ще се възпозлват от помощи за отопление като компенсация на повишаването на цената на тока.

Като друг акцент Тотю Младенов постави изпълнението на Оперативната програма „Човешки ресурси“. „През програмния период 2009 – 2013 ние използвахме много добре тази програма. Влязоха европейски средства в българските предприятия за подобряване на условията на труд в тях, за плащането на транспорта до работното място на служителите, за обучение, за квалификация, за ново работно място, за първа работа, за стажовете до 29 годишна възраст, на които поемахме заплатата и осигуровките за определен период от време, за трайно безработните, за личните асистенти за хора с увреждания – над 17 хиляди са личните асистенти по програмата, за училищата, общините, здравеопазването.

Това е най-успешната европейска програма за този период. Ние отново ще използваме средствата по тези програми по най-добрия начин, надявам се още от декември да заработят, за да влязат допълнителни финансови ресурси в българските предприятия. Така те ще бъдат по-конкурентоспособни, ще имат по-добра производителност на труда и най-важно – с влизането на европейските средства, българските предприятия ще освободят финансов ресурс, с който ще имат възможност да правят по-голяма заетост и да повишават заплащането на служителите си. Ние залагаме много на тези успешни програми, които ще доразвием през следващите години“.

 

Младенов бе категоричен, че през следващия мандат ще се продължи спряната пенсионна реформа и сътрудничеството със бизнеса и синдикатите.