Мездра
Мездра / Община Мездра
Гръцка, сръбска и балканска вечери ще радват гости и жители на Мездра
Четиридневно разнообразие на вкусове, ритми, забавления и положителни емоции ще предостави кулинарният фестивал на вкусовете и ритмите „Табиет Мездра“. Фестивалът започва на 3 май като ще бъде открит с традиционната „Панорама на образованието“ в 10.30 часа. Представянето на добри образователни практики от учебните заведения в Мездра ще продължи до14.00 часа. В следващите 3 часа са предвидени различни турнири по шах, табла, белот, както и кулинарни дегустации. Точно в 17.00 часа официално ще бъде даден старта на Общинския фестивал „Магията на Мездра 2018“, а час по-късно кметът на Общината ще открие първия за Мездра „Табиет“.  В часовия интервал 19.15 – 22.00 часа следват кулинарни презентации; концерт на Ани Сарандева, участвала в телевизионния формат „България търси талант“, както и на Агатангелос Агатангелу от Кипър класиран до полуфинал на „X Factor“- България през 2015 година. Първият ден от фестивала организаторите са нарекли „Гръцка вечер“.

 С концерт от „Магията на Мездра 2018“ ще започне  вторият ден от  „Табиет“ феста в Мездра. Малко след 9 сутринта местни групи и състави ще покажат уменията си на фестивалната сцена. През целия ден организаторите са предвидили множество концерти и кулинарни дегустации, както и много награди за участващите в турнирите по белот, шах и табла. Точно в 19.00 започва Сръбската вечер от четиридневния Фест. Гост-изпълнители ще бъдат „Ритмико Бенд“, а  вечерта ще бъде закрита от легендата на сръбската фолк музика Бобан Здравкович. На сцената под звездите в Мездра той ще изпълни едни от най-големите си хитове ( „Lepa žena“ и „Поне за ден“, „Dve obale“, „Отказвам да приема“) и много други.

Балканската вечер от фестивала ще бъде на 5 май – третият ден от четиридневния кулинарен фестивал „Табиет“. Кулинарните презентации и дегустации ще съпътстват и този ден. През целия ден различни читалищни състави от Община Мездра ще представят традициите и творчеството на населените места от Балкана до Дефилето. В края на вечерта две от най-големите музикални звезди на компания „Пайнер“- Айшенур и Соня Немска, ще се погрижат за доброто настроение за жителите и гостите на града ни.

 В деня на гр. Мездра – 6 май програмата на фестивала ще започне с тържествена света литургия в храм „Св. Георги победоносец“ в 9 сутринта. В 10 часа пред сградата на Община Мездра, кметът инж. Генади Събков ще приветства гражданите, по случай Деня на Мездра, след което ще издигне знамето на града. Малко след 10.30 художникът Николай Кучков ще представи своя юбилейна изложба. От 11.30 до  14.00 часа читалищни състави от Община Мездра, ще изпълнят фестивалната сцена. В същия интервал славеят на българската фолклорна музика и победител в песенния конкурс за популярна македонска песен „Пирин фолк Сандански“- Светлин Миланов  също ще представи популярни фолклорни  песни от различни региони на България.

В ранния следобед до 17.00 часа организаторите на фестивала  са предвидили няколко танцови уъркшопа и турнира.
Сдружение „Ново поколение на талантите“ гр. Мездра ще представи младите таланти на града малко преди 17.00. Фолклорната вечер, която е и последна от четиридневния фестивал „Табиет“ ще завърши с концерт на Поли Паскова и ансамбъл „Чинари“.
 През всичките 4 фестивални дни посетителите ще имат възможност да посетят и  зони за експозиции и атракции на български и чуждестранни фирми, които ще показват своите продукти на щандове с елегантни визуални решения. Този начин на представяне сближава бизнеса и потребителите, като ги свързва в едно съвместно преживяване, поднесено специално за жителите и гостите на Мездра.
 
Община Мездра