ОбС Мездра
ОбС Мездра / netinfo
Общинският съвет в Мездра прие информацията за дейността и финансово-икономическия анализ на МБАЛ – Мездра за първото полугодие на 2017 г. Това стана на последното редовно заседание на местния парламент. Данните показват, че в сравнение със същия период на миналата година дружеството е с влошени финансови показатели. От началото на годината до 30-ти юни през структурите на МБАЛ -Мездра са преминали 2 324 болни. Използваемостта на легловия фонд е 72,67% при значително редуцирана леглова база - 82 болнични легла. Има сериозен недостиг на кадри и просрочени задължения. Общото задължение към доставчиците до дата 31.07.2017 г. е в размер на 372 386 лв.

Управителят на МБАЛ д-р Илиана Михайлова заяви, че ръководството търси механизми чрез Сдружението на общинските болници и Националното сдружение на общините в Република България да се намерят средства за пълноценно функциониране на болницата. Д-р Михайлова отбеляза, че стандартите в здравеопазването непрестанно се завишават, но превежданите суми по клинични пътеки са крайно недостатъчни за покриване разходите на заведението.

Кметът изказа благодарност на управителят на МБАЛ за усилията, които полага здравното заведение да продължи да лекува  жителите на Общината въпреки финансовите затруднения. Инж. Събков обобщи, че много от общините в страната са загубили своите болници и че общинските и областните здравни заведения не са равнопоставени с частните, а държавата не полага грижи за лечебните заведения в малките населени места.
Общинският съвет възложи на управителя в едномесечен срок да изготви и представи оздравителен план за финансово стабилизиране на лечебното заведение.

Заради задълженията на болницата и спирането на доставките на медикаменти и консумативи, д-р Михайлова бе депозирала в общинския съвет искане за ползване на безлихвен кредит в размер на 150 000 лв., които да бъдат погасени в срок до 24 месеца.
Предложението на управителя на МБАЛ-Мездра не срещна разбиране на съветниците по време на заседания на постоянните комисии. По тази причина на сесията бе гласуван отказ болницата да получи безлихвен кредит.
 
 
 
 
Община Мездра