На пресконференция лидерите на БСП във Враца направиха своите предложения за бюджета.
На пресконференция лидерите на БСП във Враца направиха своите предложения за бюджета. / Дарик - Враца
”Това, което виждаме като бюджет, освен неговото номинално увеличение, не предвижда политики, не предвижда акценти, не предвижда нищо, което да промени случващото се в община Враца през последните три години. Може би с една разлика, че след като три години селата бяха оставени на произвола на съдбата, тази година, вероятно предизборно, те ще получат някакво финансиране” – с тези думи областният лидер на БСП Иво Лилов днес обобщи позицията на партията по проекто-бюджета на Община Враца за 2019 година.
 
Бюджетът ще бъде подложен на гласуване в общинския съвет на заседанието, което ще се проведе утре. До този момент обаче общинските съветници на БСП не са внесли своите предложения, които да влязат в него. Причината, според тях е, че в това няма смисъл, защото дори да са го направили тези предложения едва ли ще бъдат приети. От предишни години имали опит, който показва, че дори да внесат предложенията си в срок и те да бъдат гласувани от общинските съветници и да влязат в бюджета, няма гаранция че наистина ще се изпълнят. За последните три години бюджетите били изменяни през всяка година многократно и не рядко се случвало финансирането за вече приети предложения да бъде пренасочено в друго направление. Освен това законът дава право предложения да се правят и по време на гласуването на бюджета и съветниците от БСП смятали да се възползват от тази възможност.
 
Основното им предложение е Община Враца да не дава 3 млн. лева за нови автобуси. Идеята на съветниците от БСП е да се направи провалилото се публично-частно партньорство и така за автобуси Общината да даде само 1 200 000 лв., а останалите пари да бъдат инвестирани от бъдещия партньор. Защото, според тях, новите автобуси не са най-важният приоритет за живота в общината в момента. Съветниците от БСП са направили няколко предложения в различни сфери, в които да бъдат вложени останалите спестени близо 2 млн. лв. Сред тях са вземането на решение да отпаднат таксите да детски градини и ясли, като това финансиране бъде поето от Общината, създаването на фонд за млади предприемачи, увеличаване на парите за спортните и за пенсионерските клубове, изплащането на стажантски стипендии на хората с дефицитни професии, каквито са лекари, здравни работници, инженери и други.
 
Всички предложения на БСП за бюджета на Враца за 2019 година ще може да чуете утре в предаването “Дарик Северозапад”.