Дискусията
Дискусията / Дарик - Враца
Обществена дискусия във Враца на тема „Къде разминахме обществените очаквания по отношение на работата на съда“
Съдия Сн.Наумова
95612
Съдия Сн.Наумова
  • Съдия Сн.Наумова
При правораздаването освен съд и общественост има и други - преки и косвени участници, които със своята дейност,  въздействат върху работата на съда и позволяват да се правят негативни оценки на гърба на съда, коментира днес съдия Снежана Наумова по време на дискусия в Деня на отворени врати в Съдебна палата Враца.

Един от тези фактори е законодателната власт. „Тя е тази, която създава законите, тя поставя рамките, на които съда се подчинява…много често законодателни решения не се възприемат от обществеността и негативите от тази невъзприемчивост попадат върху съда“, обяви Сн. Наумова.

Тя даде пример със съкратеното съдебно следствие, при което призналият вина извършител трябва да получи присъда по-малка с  1/3 от определеното по закон.

Съдът е длъжен да спази разпоредбите, без да има право да се съобразява със степента на обществената опасност или тежестта на извършеното престъпление напр.

„Няма спор, че законотворческата дейност е изключително сложна, но понякога законодателния орган не пуска в обръщение качествени закони. Много често се получава противоречивост, безсмисленост, дори норми, които обезсмислят основната цел“, обяви още Наумова. Последният пример са измененията на НПК от 5 ноември, където има недотам прецизни неща.

Това води до разминаване в решенията на различните съдилища и докато се уеднаквят минава време. В тази връзка приветстваме създаването на Законодателен съвет към НС, каза още Сн.Наумова.

дискусията
Дарик - Враца

По думите й, друг важен участник в процеса са медиите. „В никакъв случай не мога да ги нарека приятел на съдебната система“. Медиите правят често недобросъвестни внушения, като най-често така се държат националните медии. Местните медии „с малки изключения“ не се впускат в неверни интерпретации и внушения, подчерта говорителят на Окръжен съд Враца.

Денят на отворените врати е по повод 10 декември - Международния ден за защита правата на човека. В дискусията по темата "Общество, закон, съд - очакване и реалност" участваха предс.на Окр.съд Враца Надя Пеловска, говорителят съдия Снежана Наумова, зам.предс.Веселка Иванова, народните представители Петя Аврамова, Красимир Богданов и Слави Нецов, Румен Антов – предс. на ОбС Враца, представители на Окр. Прокуратура, на обществеността, на съдебните заседатели, съдии от Окр. съд.

дискусията
Дарик - Враца

Преди това Надя Пеловска награди младежите, включили се в конкурса за есе на тема "Общество, закон, съд - очакване и реалност". От получените 20 есета първа награда получи Михаил Митев, от 12 клас в СУ „Хр.Ботев“, второ – Емили Илиева, 11 кл. От СУ „Козма Тричков“ и трето – Елена Искренова, 11 кл. СУ „В.Кънчов“ Враца. Специална поощрителна награда бе връчена на Михаела Николова, 10 кл. от СУ „В.Кънчов“. Наградите са осигурени с лични средства на съдиите.

дискусията
Дарик - Враца