Събраха 23 хил. лв.  11 годишната Силвана
Събраха 23 хил. лв. 11 годишната Силвана / netinfo
Близо 23 хиляди лева са събрани от 15 юни досега в благотворителната кампания „За Силвана”.

Близо 500 монтанчани си купиха детски рисунки, участвали в конкурса „Тъпан бие, хоро се вие”. Той бе проведен в рамките на Националните празници на духовите оркестри „Дико Илиев” през май тази година и за него пристигнаха 1400 рисунки на деца от 15 държави, на 3 континента. Община Монтана обяви рисунките за 10 лева всяка в подкрепа на Силвана Даниелова Иванова. Първата разпродажба бе организирана на Еньовден насред Монтана.

11-годишното момиче е от V-то училище „Христо Ботев” в Монтана и страда от тежко заболяване. Може да оздравее само след костно-мозъчна трансплантация, за която са необходими 300 000 лева.

Детски рисунки пожелаха да купят футболистите и клубния щаб на професионалния отбор ФК „Монтана 21”, представителите на магистратурата в Монтана – Окръжен и районен съд, окръжна и районна прокуратура, както и служителите на териториалната дирекция на Агенцията по приходите.

Най-голям дарител засега в кампанията от Монтана е бизнесмена Никодим Войнов, които преведе дарение от 10 000 лева на сметката на Силвана.

 На първата акция от кампанията на 15 юни бяха дарени 6700 лева от няколко души, членове на Ротари клуб – Монтана. Те са Емил Симонски, Върбан Андреев, Цветан Цветков, Александър Марков, Валери Кръстев, Красимир Савов, Ангел Велков. Към тях се присъединиха със свои дарения народният представител Борислав Великов, кметът на Монтана Златко Живков и кметът на Каварна Цонко Цонев.

Компанията е организирана от Община Монтана, Асоциация за развитие на гражданското общество, журналисти и деца-доброволци.

В благотворителен концерт на от V-то СОУ „Христо Ботев” – училището на Силвана се включиха танцова работилница „Етнос”, фолклорен състав „Турлашки напеви” към ГПЧЕ „Петър Богдан”, духов оркестър към ПМГ „Св. Климент Охридски” и мажоретен състав към Общински младежки дом – Монтана. Звездата от „Пей с мен” Мелинда Христова също пя в подкрепа на кампанията.

Инициативата бе представена и на концерти на Обединения детски комплекс и Школата по изкуствата в града, проведени в този период.

От организираните каси за дарения, по време на изявите, бяха събрани 1000 лева.