Свършва българското месо
Свършва българското месо / снимка: Sofia Photo Agency - архив

След година няма да има българско месо на пазара, ако не се забрани износът на малки телета, алармира фермерът Венцислав Монов. Мъжът отглежда отглежда 50 дойни крави и 10 подрастващи в Мездра в реконструирана по холандски модел ферма - първа категория.

Той изрази съжалението си, че е започнал да се занимава с гледане на крави и е инвестирал толкова много средства в реконструкцията на фермата.

"Субсидиите се получават на декар площ, а не на стопанство, за тази година са ни дали по 300лв. При цена от 600 лв. за тон царевица, мисля, че няма бъдеще в този бранш". Обещанията за по-лесен достъп до европейските програми не са изпълнени, сподели още фермерът. Последната година фермерите са обложени и с данъци върху субсидиите. Да се забрани износа на малки телета, защото след година на пазара няма да има българско месо.

Свършва българското месо
netinfo

 

"Това промени ли се, другото е второстепенно", каза Венцислав Монов.  "Животовъдството не е приоритет на това правителство, фермерите ще загинат до края на годината, ако нещо не се промени",  каза в заключение  Венцислав Монов.

Мъжът се занимава със земеделие и животновъдство вече 22 години.