Свършиха ракетите за градовите облаци
Свършиха ракетите за градовите облаци / снимка: Ева Тошева
Свършиха ракетите за градовите облаци
31337
Свършиха ракетите за градовите облаци
  • Свършиха ракетите за градовите облаци

Свършили са ракетите за разбиване на градовите облаци на Полигона за борба с градушките в с.Бърдарски геран, научи Дарик. "На практика от тази сутрин нямаме възможност да повлияем сериозно на образуването на градушка, а само за днес вероятността от такава е около 60 %, вчера например сме обработили 14 облака", обясни началникът на полигона Румен Димитров.

"За положението сме информирали отговорните лица, предполагам, че е запознат вече и министъра на земеделието. Знаем, че държавата е в трудно положение, но защитаваме 1 млн.600 хил.декара обработваема земя и продукция на стойност около 200 млн.евро само на територията на Врачанска област", каза още Димитров и добави, че  ракетите са им жизнено необходими. Според него такова време - със следобедни валежи, ще има до края на месеца, а високата влажност и слънчевото греене са основните предпоставки за образуване на градови облаци.

По ирония на съдбата точно днес според народния календар отбелязваме деня на св.Илия - "главния заповедник на градушката, дъжда и гръмотевиците".