Строят нови спешни центрове в Роман и Криводол
Строят нови спешни центрове в Роман и Криводол / Областна администрация Враца

Заместник - министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков бе във Враца по повод реализацията на мащабен проект, касаещ спешната помощ в България.

На срещата при областния управител присъстваха и заместник - кметовете на общини от областта, директорът на ЦСПМ - Враца - д-р Галина Лещарска и д-р Анета Ставрова - директор на Регионалната здравна инспекция в града.

„Основната идея е да се чуят кметовете на общините и да се вземе най-адекватното и правилно решение от общинските съвети. Там, където има филиали в лечебни заведения за болнична помощ и има възможност, те ще бъдат разширявани. Другата възможност е на съществуващите терени да се построят филиали за спешна медицинска помощ, като идеята ни е те да бъдат типови за цялата страна" - обясни д-р Ваньо Шарков.

Нови, изцяло модернизирани филиали за спешна медицинска помощ ще бъдат изградени в градовете Роман и Криводол.

В останалите четири филиали в градовете Бяла Слатина, Козлодуй, Оряхово и Мездра ще бъде направена реконструкция и разширяване на съществуващия сграден фонд, модернизация на медицинската апаратура и изграждане на помещения за рентгенова и лабораторна диагностика, обособяване на чакални за пациенти, манипулационна зала и лекарски кабинети.

В областния град, Центърът за спешна медицинска помощ ще бъде реновиран и разширен, съгласно изискванията на медицинския стандарт за спешна медицина.
„За реализацията на Проекта е необходимо решение на общинските съвети за безвъзмездно прехвърляне на недвижимите имоти в собственост на държавата." - разясни още д-р Ваньо Шарков и допълни, че част от реализацията на проекта е и закупуване и доставка на линейки.

Всички структури на извънболнична и болнична спешна медицинска помощ ще бъдат определени в Карта на системата за спешна медицинска помощ като елемент на Националната здравна карта.

Включените в Картата лечебни заведения за болнична помощ ще бъдат задължени да поддържат структура и персонал, осигуряващи безотказен прием на пациенти със спешни състояния. Целта е осигуряване на равнопоставен достъп на гражданите от областта до спешна медицинска помощ в съответствие е с най-добрите европейски практики и изисквания.