Строги мерки срещу птичи грип в Монтана
Строги мерки срещу птичи грип в Монтана / netinfo
Областния управител на Монтана Тодор Върбанов издаде заповед, с която забранява продажбата на птици и фуражи на импровизирани пазари. Тя отменя всички досегашни заповеди, издадени от него във връзка с контрола на болестта ”грип по птиците” в областта. В нея са посочени задълженията на различни институции, отговорни за нейното спазване.

Директорът на РВМС - Монтана трябва да организира контрола върху обектите, където се отглеждат птици, пазарите и при извършването на периодични клинични прегледи и вземането на сондажни проби за диагностични изследвания.

Директорът на Областна дирекция "Полиция" трябва да разпореди засилен контрол върху пазарите за животни, върху движението и транспорта на птици. От търговците се изискват ветеринарномедицински свидетелства, придружаващи животните и храните, и удостоверение за регистрация на автомобила за специализиран транстпорт.

Кметовете на общини са отговорни за контрола при предаването на труповете на умрели животни и птици на екарисаж "Брамас - 96" в Шумен. Те трябва да оказват съдействие на ветеринарните специалисти и полицията, да контролират режима на затворено отглеждане на птиците и да организират провеждането на заседания на общинските епизоотични комисии.

Заповедта задължава собствениците и управителите на птицевъдни обекти да предприемат незабавни действия за ограждане на обектите по начин, непозволяващ преминаване на хора и животни, да не допускат отглеждането на птици на открито и да съобщават незабавно на практикуващия или общинския ветеринален лекар за всеки случай на повишена смъртност при птиците.

Председателите на земеделски кооперации, сдружения и арендатори, производители на зърно и производители на брашно и фуражи са длъжни да осъществяват транспортирането на зърното и фуражите само със закрити транспортни средства.

Задължение на директорите на РВМС и РИОКОЗ и кметовете на общини е да осигурят информирането на населението от област Монтана чрез медиите и по други подходящ начин за проблемите, засягащи болестта "птичи грип".

Заповедта е връчена на кметовете на общини /чрез тях и на кметовете на населени места и на кметските наместници/, собствениците и ръководителите на птицевъдни ферми, производителите на зърно, брашно и фуражи, на директорите на РВМС, РИОКОЗ, Областна дирекция "Полиция" - Монтана и РУГ -  Берковица.

Контролът по изпълнение на заповедта е възложен на заместник областния управител д-р Крум Крумов.