Участници в проекта "Твоят час" в Монтана.
Участници в проекта "Твоят час" в Монтана. / Община Монтана
Парк „Монтанензиум”  в Монтана се превърна в приказен свят за един ден. Стотици малки и големи момичета и момчета, със своите преподаватели от всички училища в областта, се събраха да покажат творчество и умения, усвоени в „Твоят час”. „Това е най-обичаният и успешен проект на Министерството на образованието”, заяви началникът на регионалния инспекторат Трайка Трайкова. Над 314 000 деца от цялата страна са се включили в проекта, 8400 от тях са от Монтана.

деца Монтана
netinfo

На поляната пред езерото в бели ризи танцуват седем самодиви. Те са от различни класове на ІІІ Основно училище „Иван Вазов” в Берковица. На самодивското хоро ги учи тяхната преподавателка Хенриета Костадинова. На алеите в парка по пейки и сгъваеми маса са подредени керамични и дървени съдове, кулинарни специалитети, детски станове, рисунки, предмети от рециклирани материали и още много други творчески продукти.

деца Монтана
netinfo

Децата от кулинарния клуб от Чипровци се представят с пълнени чушки с боб,  баница с печени кори и здравословни бонбони. „Направени са от фурми и всякакви ядки - разказва Момчил от V клас. В тях няма захар и всички онези съставки, които наричаме тихи убийци”, допълва той и предлага написаната и размножена рецепта за тях.

деца Монтана
netinfo

До традиционните ястия е разположен стан. На него седи Ивона от ІІ клас на чипровското училище. Тя обича да тъче. Научила я е майка й Валентина Тачева, която е и ръководител на килимарската група към училището. Наставник е на 12 малки тъкачки, всичките от първи и втори клас. Ще ходят скоро на фестивал на детското творчество в Пловдив. „Това е едно преживяване, мушкаш  си ръцете горе и долу, промушваш главата, с края на зъбците на тупаницата удряш, и оставаш изумен, и правиш килимче”, разказва 8-годишната Ивона.

деца Монтана
netinfo

Биляна от Брусарци е пети клас и прави  кукли „Гостоприемник” от изсъхнали  дървени клонки. Ръководител на групата за „Еко фантазии” е Катя Василева. "Децата проявяват интерес и се учим да работим с материали за рециклиране. Трябва да пазим природата, да я обичаме и да я пазим" - казва Василева. Биляна е сред най-добрите й ученички, също така е и поет.  В родния си дом в Брусарци пази национална награда от конкурс, спечелена за стихотворението, което написала за Паисий Хилендарски.

деца Монтана
netinfo