Стартира V-ят Симпозиум по скулптура „Мездра'2012
Стартира V-ят Симпозиум по скулптура „Мездра'2012 / Мирослав Гетов

Шестима творци на съвременно българско монументално изкуство участват в V-я Симпозиум по скулптура „Мездра'2012", домакин на който в продължение на едни месец (от 11 юни до 11 юли) е градът край крепостта „Калето". Организатор на симпозиума е Община Мездра със съдействието на двете водещи местни предприятия за обработка на скално-облицовъчни материали - „Хемус - М" и „Йотов стоун", предоставили безвъзмездно каменните блокове и терена за изработване на монументалните творби.

Както и в предишните издания на биеналето, майсторите на длетото творят на свободна тематика. Съгласно регламента, създадените по време на симпозиума художествени произведения ще останат собственост на града. Те ще бъдат ситуирани в зелените площи на пешеходната алея  на ул. „Александър Стамболийски", в пространството между кръстовището над пазара и бъдещата многофункционална спортна зала. Така ще продължи естетизацията на градската среда и изграждането на Галерия на открито от каменни пластики.

В досегашните пет биеналета (2004 - 2012 г.) се включиха 26-ма автори от различни поколения,  в т. ч. двама чужденци: испанка и румънец. Те сътвориха общо 31 творби, които са експонирани по протежение на парковата зона на централния бул. „Стамболийски".