СРС-тата в монтанско - нискоефективни
СРС-тата в монтанско - нискоефективни / Дарик Враца

36 са следствията в Монтана за миналата година, при които е имало заявки за използването на специални разузнавателни средства, съобщи Лили Илиева, прокурор в Окръжна прокуратура. Разрешение не е получено само по едно. Извършителите на повечето тежки криминални престъпления са разкрити и за това най-често са използвани СРС-та. В област Монтана най-често са прилагани подслушванията, следват проследяванията и наблюденията.

За периода са сключени две доверителни сделки. Този вид оперативно средство се използва от служител под прикритие, който извършва привидна продажба или друг вид сделка за вещ, за да спечели доверието на разработваното лице. Делата, в които са използвани тези методи ще се гледат в софийския съд, в чиято юрисдикция са извършените престъпления, уточни още Илиева.

Подслушвания са използвани в доказването на две убийства за миналата година, за които има вече внесени обвинителни актове в съда.

С белязани банкноти е заловен служител на “Инспекцията по труда” в Монтана при опит за подкуп. В последствие Сергей Иванов е осъден 18 месеца условно с три години изпитателен срок и забрана за две години да работи като инспектор.

Прокурор Илиева обясни още, че по смисъла на закона СРС-тата се използват за изготвянето на веществени доказателствени средства. Такива обаче не са постигнати в 70 % от случаите.