Спипаха изкусен автоджамбазин от Враца при кражба в Бургас
Спипаха изкусен автоджамбазин от Враца при кражба в Бургас / Дарик Враца архив

Изкусен автоджамбазин от Враца, бе задържан от бургаските криминалисти малко преди да задигне БМВ. Акцията е проведена на 15 август на паркинга пред бл. 118 в кв. “Изгрев”, съобщава в. „24 часа“. Официалното съобщение на полицията гласи, че задържането е “в момент на качване и опит за запалване и потегляне на лек автомобил БМВ 320Д, с немска регистрация”. Според източници на “24 часа” белезниците са щракнати на 26-годишния Даниел Стоев – Близнака. Врачанинът е добре познат на полицията, заради криминалните си регистрации, но е с чисто съдебно минало. “Задържането на криминално проявения е в резултат на наблюдение на дейността му, извършвана на територията на бургаска област от около месец. Предпочитаната марка автомобили е БМВ, като той се е специализирал в отнемането и последващото им укриване”, уточняват от полицията.

При огледа на местопроизшествието са намерени ръкавици и ключ за запалване на автомобила, които са предадени за експертизи. Според събраната оперативна информация Стоев е действал заедно с други мъже от Враца, които също като него “се командировали” по морето от началото на лятото. Сръчният врачанин всъщност е арестуван не при първоначалното отнемане на колата - тя е била открадната малко по-рано в малките часове на 15 август от курортно селище по крайбрежието. Била оставена да престои няколко часа на паркинга в бургаския комплекс от съображения за сигурност. Това е изпитана мярка при автоджамбазите - така елиминират опасността, ако автомобилът има проследяващо устройство, коментират криминалисти. Според тях опитните автоджамбази никога не избързвали да прибират плячката си в гараж. Беемвето, в което е задържан Стоев, е било отворено по класически начин - чрез т.нар. тирбушон. При огледа на колата са забелязани следи от взломяването, което се използва от повечето крадци. По-финият начин е чрез т.нар. турбодекодер, от който на практика по колата не остават белези.

Вероятно около минута е отнело на джамбазина да запали беемвето при първото проникване в колата. Зад тази успешна минута обаче има дълга подготовка, обясняват полицаи. Първо се набелязва колата, след това се наблюдава известно време, за да се установят навиците на собственика, избира се удобно време за атака - най-често между 1 и 5 ч. през нощта. Прекият извършител е оборудван с ключ с чип за съотвената марка и на място записва нов чип. За да “работят” успешно, автобандите се снабдяват със съответния софтуер. Според запознати той може да се купи съвсем легално, като целта му е да се ползва добронамерено - от собственици на коли, които са загубили ключа за колата си. Подготовката включва и изработването на фалшива табела.

На Стоев е наложен полицейски арест. До редакционното приключване на броя на в. „24 часа“ от прокуратурата не са отговорили дали той ще бъде привлечен като обвиняем и дали задържането ще бъде удължено до 72 часа. Назначени са експертизи и се очакват резултатите от тях. Засега е ясно, че е образувано досъдебно производство, като се извършва допълнително разследване за установяване съпричастността на останалите врачани.

Според полицията “гастрольорите” са замесени в изчезването на близо 15 автомобила с чужди регистрации и от висок клас. “Задържането на местопрестъпление при отнемане на автомобил е изключително трудно и е резултат на дълга и последователна оперативна работа. В случая колегите са събирали информация в продължителен период от време, направили са реализацията в най-подходящия момент. Има достатъчно данни, че задържаният е съпричастен към престъплението”, коментира шефът на ОД на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

26-годишният Даниел Стоев, заедно с брат си Мартин, е бил част от голяма банда автокрадци, действала дълго време в Северозападна България. Преди 3 г. полицията във Враца успя да задържи голяма част от бандата и да разбие две техни депа за разфасоване на крадени коли и пренабиване на номера на двигатели. По това време братя Стоеви се бяха специализирали на определени части от скъпи автомобили и многократно са задържани в полицията. Впоследствие и двамата се присъединиха за кратко към софийска бригада автоджамбази. След време се ориентираха към морето, а Даниел дори се записа да учи в университета в Бургас. БМВ е любима марка не само на врачанските автоджамбази. Според наблюденията на криминалистите това е една от най-крадените коли - в топ 3 влизат още “Ауди и “Ланд Роувър” Собствениците на “Пежо, “Опел и “Рено можело да бъдат по-спокойни. Друга специфика на “пазара” е интересът към колите с чужди регистрации.

Според полицията, Даниел Стоев се е специализирал в отнемането и укриването на колите. В процес на изясняване са ролите, които са имали партньорите му. В този бранш всеки се насочва към някоя от дейностите - има хора, които трупат опит в набелязването на подходящата плячка, други са логистици - обезпечават информационно и организационно процедурата, трети са майстори в промяната на идентификационните номера и изработването на фалшиви документи, четвърти се занимават с т.нар. развързване - пласиранете на автомобилите, разкриват криминалисти. Четири са начините за реализация на откраднати коли. Автомобилите от по-нисък клас се разфасоват и пласират на части. След пренабиване на номера на рамата и изработване на неистински документи крадени коли от среден клас се предлагат на вътрешния пазар. Скъпите автомобили директно се изнасят навън по предварително разработени канали.

Четвъртата възможност е връщане срещу откуп, но в последно време това се случвало изключително рядко. Най-нашумелият арест на автоджамбази през последните години бе този на помориеца Валентин Павлов Стойков - Пахама, превърнал се в легенда, и съучастника му Божидар Благоев - Даката. Двамата бяха закопчани през август м.г. на паркинг в Слънчев бряг. Според полицията, Пахама е бил в купето на “Ауди Q7” с полска регистрация, а съучастникът му - до колата. Двамата полежаха известно време в ареста, но през есента мерките им бяха заменени с по-леки. Разследването все още не е приключило.

 

Източник: в. „24 часа“