Спешни мерки заради агресивни кучета
Спешни мерки заради агресивни кучета / Община Видин

Община Видин изпрати писмо до Районната прокуратура и до Областната дирекция на МВР във връзка с докладна от кметския наместник на с. Синаговци Иван Иванов заради многократни оплаквания на жители на селото от агресивни домашни кучета, собственост на Валери Трифонов и Даниела Лозанова. „Същите са били предупреждавани от кметския наместник, като е съставен и акт за административно нарушение, а също така е направено и полицейско разпореждане кучетата да бъдат вързани в имота.

Собствениците продължават да пускат кучетата извън двора, поради което живущите на тяхната улица не могат да минават спокойно" - се отбелязва в писмото. В докладната се съобщава за нов случай с нахапано дете на 16 юли тази година. Кучетата не са регистрирани и декларирани съгласно Наредбата за притежаване и отглеждане на домашни кучета, но имотът е частен и Община Видин няма правомощия да предприеме действия за отвеждането на животните в Общинския приют.

Тъй като проблемът касае живота и здравето на хората, общината настоява в писмото да бъдат предприети спешни мерки за извеждането на кучетата от собствениците им, за което ще окаже пълно съдействие.

Освен за инцидента в четвъртък, Община Видин е съставила досега още един акт за административно нарушение на притежателите на агресивните кучета в Синаговци заради друг случай през месец февруари. Издадено е и наказателно постановление.