Спада избирателната активност във Врачанско
Спада избирателната активност във Врачанско / БГНЕС

Към 17 ч. избирателната активност във врачанска област е по-ниска в сравнение с тази на първия тур на гласуването за президент и вицепрезидент. Сега тя е 47.13 %, а в предишната неделя е била 51.29 %. Най-активни продължават да са  гласоподавателите в община Криводол, където вече са дали своя вот 56.37 %. Съвсем близо ги следват избирателите от община Борован – с активност от 53.25 на сто. Малко над половината от имащите право на глас от община Мизия вече са посочили своя кандидат за президент. Най-ниска към този час продължава да е избирателната активност в община Враца – 45.25 %.

Сигнал за купуване на гласове в с. Бутан е бил подаден до Районната избирателна комисия във Враца. От своя страна тя го е изпратила за проверка на Районната прокуратура в Козлодуй.

Като неоснователни са отхвърлени две жалби за неправомерна агитация в деня на вота – във врачанското училище “Иван Вазов” и в с. Върбица.

Имало е и жалби, че в някои секционни избирателни комисии не пускат отрязъците с номера на бюлетините в предвидената за това кутия. Експерти от РИК са инструктирали членовете на тези комисии какви са задълженията им.