Богослужението бе водено от врачанския митрополит Григорий.
Богослужението бе водено от врачанския митрополит Григорий. / Дарик - Враца
Истински духовен празник изживяха днес вярващите православни християни във Враца. Най-старата църква в града – “Св. Възнесение” – имаше храмов празник. Тържествената света литургия за Възнесение Господне оглави лично врачанският митрополит Григорий. В богослужението се включиха също предстоятелят на столичния храм “Св. Параскева” отец Йоан, отец Христо и още софийски свещеници, заедно със свещенослужители от врачанските храмове, както и мъжки хор за византийско пеене “Свети Наум Охридски” към църквата, носеща същото име в София, с ръководител Андрей Касабов. Празничните песнопения, изпълнени на източен разпев, каквито рядко се чуват, зарадваха хората, които бяха изпълнили храма. Сред присъстващите бе и кметът на Враца Калин Каменов.

Богослужението.
Дарик - Враца


В своята проповед митрополит Григорий припомни събитията, станали в деня на възнесението на Господ от земята на небето. Той каза, че когато Иисус Христос говори на своите ученици, че се възнася на небето, за да им изпрати утешителя Светия Дух и че на небесата има много жилища приготвени за тях, Той няма предвид само апостолите.“И това Негово обещание не си мислете, че се отнасяше само за свети апостоли. То се отнасяше за всички тези, които повярваха в Него. За всички тези, които щяха да повярват, чувайки словото на светите апостоли. И за всички нас, възлюбени в Господа, братя и сестри, които вярваме в Иисуса Христа. И по Негова заръка сме кръстени в името на Отца и Сина и Светия Дух. И се учим в Неговото слово и в Неговия закон, който остави за всички човеци. Така че всички ние трябва да живеем с надеждата, да живеем с очакването, че и за нас има приготвени жилища в царството Божие!” – каза в заключение врачанският митрополит Григорий.

богослужението
Дарик - Враца


Тържественото богослужение завърши с благославяне от владиката и благопожеланието “На многая и благая лета” за всички, които днес празнуват Възнесение Господне, не само в този храм или във врачанска епархия, а по целия свят.