Скандал със Здравната карта на Враца?
Скандал със Здравната карта на Враца? / Дарик Враца

Новосъздадените Кожно-венерически център Враца и Болницата за пневмо-фтизиатрични заболявания Враца да станат отделения в Многопрофилната болница в града, предвижда Здравната карта на област Враца, научи Дарик. Очаква се промяната да доведе и до съкращаване на персонал.  

На този етап се предвижда като самостоятелни центрове да останат само бившите вече Психо и  Онко диспансери. Здравната карта е била представена за  разглеждане на среща в областна администрация - Враца, но заради предлаганите драстични промени, част от участниците са отказали да я подпишат. Днес в Областна администрация се очаква да се проведе нова среща, на която отново да се обсъдят предлаганите изменения.

Само преди 10 дни общинските съветници под заплаха, че диспансерите ще бъдат закрити, бяха принудени да гласуват промяна в статута им. Новите им наименования вече са отбелязани и в Агенцията по вписванията. Сега, най-вероятно ще се наложи ново гласуване, тъй като принципал на здравните заведения е Общинският съвет. В началото на лятото пък бяха проведени и конкурси за директори на диспансерите. 

Ако Здравната карта бъде приета във вида, който се предлага, работещите в двете медицински заведения заплашват със стачка в началото на следващата седмица.