/ Петя Димитрова
Децата от домовете за сираци под опеката на отец Иван лагеруват край бреговете на язовир Огоста без придружители.

В 13:30 ч. на 17 юли в импровизираното селище има 35 деца от 6 до 16-годишни. Възрастни няма. Били заминали до село Якимово по работа, обясняват невръстните лагерници.

Условията са пълна свобода – игри, храна, басейн, ако има пари.

Няма хигиенни изисквания, няма режим, няма ограничения, няма лекар. Хладилник също няма, защото приготвената храна се изяжда веднага. Изобщо всичко е точно обратното на това, което трябва да бъде, според наредбата за провеждане на организирано летуване.

Спряха тока в приюта на отец Иван заради дългове, деца спят на палатки (ВИДЕО)

Условията, при които живеят децата.
Петя Димитрова

Успокоително е, че децата имат телефони и знаят спешния номер 112, ако се случи нещо лошо, не дай Боже.

Сигурни са, че имат и аптечка някъде в палатките. Също така имат скалъпена баня, тоалетна и полева кухня, до която се издига грамада чували с боклуци.

Иначе момичетата и момчетата са гостоприемни, отговарят на въпросите открито, декламират стихотворения. Едно момиченце на 9 години знае къде наблизо има къпини и иска да изчакаме, за да ни набере.

През май: Жена задигна пари от храма в приюта в Нови хан (ВИДЕО)

Условията, при които живеят децата.
Петя Димитрова

Българската православна църква, към която отец Иван принадлежи и е ръкоположен за архимандрит, не се меси много, много в социалните му дела. Свещениците от Монтана не са информирани за спонтанното лагеруване, организирано от техния събрат.
 
„Църквата не е информирана за инициативата на отец Иван”, уточни архимандрит Антим - протосингел на Видинска митрополия. Той  научил за летуването на сираците на брега на язовир Огоста от случайни хора. От регионалната здравна инспекция сформират екип за проверка на лагера, съобщи директорът й д-р Елена Борисова.

През януари: Част от приюта на отец Иван в Нови хан изгоря при пожар