Шофирай отговорно във Враца
Шофирай отговорно във Враца / netinfo

Кампания „Шофирай отговорно" се провежда днес и утре в Ученическия комплекс във Враца. Кампанията е част от цялостната програма на сдружение „Отворена младеж" за превенция на рисковете на пътя и се провежда в партньорство с Областна администрация - Враца.

Основната идея на инициативата е да насочи вниманието на младите хора към екологичното шофиране и ползите за хората и природата от отговорното поведение на пътя и използването на екологични методи за придвижване, като ходенето пеша и използването на велосипеди. За целта на мероприятието ще бъде използван и симулатор със софтуер за еко-шофиране, който изчислява разхода на конкретния участник по време на симулацията, като използвано гориво, изхвърлени вредни емисии и изразходвани средства.

На база на това участниците ще могат да съпоставят резултатите си посредством цялостен еко-коефициент на тяхното представяне. В допълнение на младите хора ще им бъде показвано до какво води злоупотребата с алкохол на пътя чрез алкоочила, симулиращи с различен промил алкохол в кръвта. Началото е 13 часа.