Шест оркестъра свирят заедно „Дунавско хоро” и „Сливенци при Драва” на центъра на Монтана
Шест оркестъра свирят заедно „Дунавско хоро” и „Сливенци при Драва” на центъра на Монтана / Дарик Враца

Дванадесет оркестъра от България, Сърбия и Украйна ще вземат участие в Петнадесетото издание на Международните празници на духовите оркестри “Дико Илиев”. Те започват на 27 май с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Дико Илиев. След това дефилирайки, оркестрите ще навлязат на централния площад “Жеравица”.

Дико-Илиевите празници ще стартират с общо изпълнение на участниците в първия ден на празниците. Шест духови оркестъра ща изсвирят “Дунавско хоро” и марша “Сливенци при Драва”.
В програмата на празниците днес участват сръбският оркестър на Ненад Младенович от град Враня, с представителния общински духов оркестър с мажоретки от Троян, сборната формация от Фестивален военен духов оркестър към Национално военно училище „Васил Левски“
- Велико Търново, духов оркестър на II-ра Тунджанскамеханизирана бригада – Стара Загора. Града- домакин ще представят духовият оркестър ,,Дико Илиев’’ към Народно читалище ,,Разум 1883’’ и Мажоретният състав към Общинския младежки дом.

 

Да открие Дико-Илиевите празници е поканен министър Вежди Рашидов, тъй като тази година те се провеждат под патронажа на Министерството на културата. Приветствие ще поднесе и кметът на Монтана Златко Живков. Специални гости на фестивала ще бъдат председателят на Съюза на българските композитори Ценко Минкин, проф. Жорж Бонев, композиторите, отличени в Националния конкурс за нова творба за духов оркестър – Монтана 2015, децата, спечелили приз от международния конкурс за детска рисунка “Тъпан бие, хоро се вие”.