Семейно планиране и в ромските семейства
Семейно планиране и в ромските семейства / Дарик Враца

30 броя вътрематочни песари-спирали, предназначени за жени от ромски произход, бяха получени днес в Община Враца. Контрацептивите са част от кампанията, която провежда здравния медиатор Калин Диков по отношение на семейното планиране сред ромското население в града.

„Всеизвестен е фактът, че жените от този етнос имат много деца и често раждат. Но от години тази превантивна мярка се прилага тук и има успех”, сподели Диков. За миналата година 49 ромки са се възползвали от услугата. „Интересът е голям, имам дори и заявки, колкото и невероятно да звучи това, но ефектът вече се оценява“.

Той провежда ежедневни консултации с представители на ромския етнос по отношение на сексуалното и репродуктивно здраве, а и по особено важната темата за семейното планиране. „В последно време ромските семейства започват да разбират, че раждането на много деца не е добър вариант за тях и това не е само в резултат на финансовата криза, а и заради навременно предоставена информация“,  убеден е здравният посредник.