Санкциите срещу Русия докарват проблем на АЕЦ „Козлодуй“?
Санкциите срещу Русия докарват проблем на АЕЦ „Козлодуй“? / Дарик Враца - архив

Притеснение за възможността за удължаване срока на действие на 5 и 6 блок на „АЕЦ „Козлодуй“  изказа днес зам.председателят на БСП Враца и бивш обл. управител Венцислав Василев. „Ръководството на атомната централа започна подготовка на всички документи за удължаване на срока, декларира, че обновяването ще се извърши със собствени средства от направените до сега отчисления. Но има един проблем. Удължаване на срока на действие на реакторите не може да се извърши без разрешение на конструктора. А такова за сега от руска страна не е получено“, обясни Василев.

Той е убеден, че наложените на Русия санкции от страна на Европейския съюз рефлектират върху процеса по удължаването на срока на действие на двата 1000 мегаватови блока на българската атомна централа.

Според сега действащите лицензии срокът на експлоатация на пети блок изтича ноември 2017 година, а на шести блок – октомври 2019 година.

„Няма движение и по процеса на изграждане на 7-ми блок в Козлодуй. Работата по АЕЦ „Белене“ също спря. Всичко това не е добре за България“, категоричен е Василев. По думите му като се вземе предвид бума на електроцентрали от възобновяеми източници и високата цена на тока от американските ТЕЦ-ове, ни чака драстично увеличение на цената на тока.