Сградата на бившето АПК.
Сградата на бившето АПК. / Община Мездра
Общинският център за социални услуги и дейности в Мездра ще бъде саниран със средства по Оперативната програма “Региони в растеж”. Проектът е на обща стойност 312 749 лв., от които 231 663 лв. са финансиране от Европейския съюз и Европейския фонд за регионално развитие, а 40 881 лв. са национално съфинансиране.

Общинският център се помещава в бившата сграда на АПК, която е построена през далечната 1974 г. Поради дългия срок на експлоатация и в резултат на естественото овехтяване на материалите, експлоатационните характеристики на сградата са значително занижени. Дограмата е алуминиева, в крайно незадоволително състояние. Отоплението на сградата е с газов котел с вътрешни отоплителни тела и тръбна разводка от метални тръби без топлоизолация. Сградата не отговаря на съвременните изисквания за енергийна ефективност.
 
Продължителността на изпълнението на дейностите е 18 месеца.
В настоящето състояние първичното енерго-потребление в сградата попада в клас на енергопотребление D. След ремонта тя вече ще бъде в клас на енергопотребление B.
 
 В момента се съгласува изготвеният инвестиционния проект за сградата по планираните енергийно-спестовни мерки. Община Мездра предвижда стартирането на строително-монтажните дейности с избрания изпълнител да започне в началото на август.