Самодейна постановка взриви публиката
Самодейна постановка взриви публиката / Община Белоградчик

Местни самодейци поставиха на сцената в читалище "Развитие- 1893 г." в Белоградчик пиесата "Греховната любов на зографа Захарий". Сюжетът е изграден върху свободна трактовка на живота и делото на бележития български художник и възрожденски деец Захарий Христовия Зограф (1810-1853) - един от най-видните представители на Самоковската живописна школа. Захарий е бунтар, настроен против канона. Може да се каже, че поставя началото на българската светска живопис. В дъното, между всичките конфликти между него, брат му и братовата му жена стои една трагична любов с фатална развръзка.


Постановката е дело на Димитър Атанасов от актьорските среди на София.
Точно преди 18 години същият режисьор поставя същата пиеса, която сега търпи малка сюжетна промяна. За съжаление тогава възстановяването дейността на самодейния театрален състав към местното читалище, продължава само няколко месеца.
Сега, надеждите и очакванията са други. Изпълненият до краен предел салон и балкона с хора, сред които и много подрастващи и такива, които за първи път присъстват на театрално представление, са заявка за следващи спектакли. Амбицията на Валери Цветков- председател на читалищното настоятелство и главен герой в пиесата е всяка година да се поставя по една пиеса, с която да се гостува и в някой от съседните общини. Според него още през октомври тази година ще бъде поставен най-много играният на сцена моноспектакъл "Великденско вино" с автор Константин Илиев.

Той сподели и мнението, че е добре да бъдат привлечени още трима-четирима самодейци, които да участват в бъдещата дейност на театралния състав. Засега освен вече познатите имена на Валери Цветков, Таня Тодорова, Иван Дюлгеров и Камелия Георгиева е привлечен и Велизар Емилов.

Участниците в спектакъла бяха възнаградени с бурни аплодисменти и овации.