Ръст на подадените онлайн данъчни декларации
Ръст на подадените онлайн данъчни декларации / Дарик Враца

Близо 1000 клиенти на НАП Враца са подали онлайн до 31 март 2015 г. декларациите си за облагане на доходите, което означава, че са имали възможност да ползват 5% отстъпка от дължимия данък. От тях около 400 са подадени с персонален код /ПИК/. За сравнение през същия период на м.г. изпратените по интернет подоходни декларации са 345.

Този значителен ръст се дължи на предоставената нова услуга на клиентите на НАП от тази година декларациите да се подават с ПИК, както и възможността да се ползва отстъпка от 5% за подаване по електронен път.

Общо подадените декларации за облагане на доходите в офис Враца към 31 март 2015 г. са 4500, като 22% от тях са получени чрез интернет, което е близо 3 пъти повече в сравнение с миналата година.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица изтича на 30 април, като до тогава трябва да се плати и дължимия данък. От НАП напомнят на своите клиенти, че най-лесно гражданите могат да подадат декларации с персонален идентификационен код. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно. До момента в офис Враца са издадени близо 3500 персонални кода на физически лица, а само за първите три месеца от началото на годината са подадени над 1000 заявления за издаване на ПИК.

Освен декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, с ПИК се подава и справката за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ). Чрез персонален код вече може да се подаде и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.