Ръководители на енергийни дружества - недоволни от доклад
Ръководители на енергийни дружества - недоволни от доклад / netinfo

Несъгласие с доклад на Центъра за изследване на демокрацията, представен на кръгла маса в Народното събрание на тема “Корупцията при обществените поръчки: Рискове и противодействие. Развитие на публично-частното партньорство”, изразиха днес със специално писмо ръководствата на най-големите предприятия в сферата на енергетиката.

В писмото се казва:
“По време на представянето авторите на доклада коментираха, че в енергетиката не се прилага Законът за обществените поръчки за най-големите поръчки, избягват се конкурентните процедури и голяма част от възлагането на обществени поръчки се осъществява чрез договаряне. Тези твърдения бяха тиражирани от средствата за масова информация, като по този начин в публичното пространство се формира представа за неправомерни действия в енергийния отрасъл.

В тази връзка, държим да заявим следното.
В качеството си на Възложители на обществени поръчки и като изпълнителни директори на най-големите дружества с над 50% държавно участие в системата на енергетиката изразяваме своето категорично несъгласие с подобни мнения и публикации по отношение на начина за възлагането на обществени поръчки.

Ясно искаме да заявим, че процедурите по възлагане на обществени поръчки в ръководените от нас предприятия се провеждат в съответствие със Закона за обществените поръчки, при стриктно спазване на принципите за публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация.

Като доказателство за намерението ни да осигурим още по-голяма откритост и възможност за обществен контрол, и на основание чл. 50, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки, при всички следващи процедури ще бъдат поканени наблюдатели от Агенцията по обществени поръчки. За процедури, представляващи обществен интерес, няма да възразим и срещу присъствието на представители на заинтересовани медии, при реда и условията, определени от Агенцията по обществени поръчки.

Уверени сме, че готовността ни да осигурим достъп до цялата информация по провеждането и възлагането на обществени поръчки ще пресече появилите се спекулации и опитите да бъдат накърнени престижът и доброто име на работещите в енергийния бранш.

Енергийният сектор винаги е бил един от най-стабилните и надеждни отрасли на националната икономика и опитите да се дискредитира управлението му са в ущърб не само на енергийните предприятия, но и на имиджа на България.”

Писмото е подписано от:


Иван Марков, изпълнителен директор на мини “Марица Изток” ЕАД

Тодор Михайлов, изпълнителен директор на ТЕЦ “Марица Изток - 2” ЕАД

Любомир Велков, главен изпълнителен директор на НЕК ЕАД

Любомир Денчев, главен изпълнителен директор на Булгаргаз Холдинг

Иван Генов, изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД