Руската общност отбеляза Масленица
Руската общност отбеляза Масленица / netinfo

Руската общност във Враца отбеляза с много веселие, игри и кулинарни изкушения празника „Масленица“. Събирането бе на „Хижата“ където ученици от Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство Враца и СОУ „Козма Тричков” разказаха историята празника и изпълниха руски народни песни.

Руската общност отбеляза "Масленица"
netinfo

„Масленица” е един от най-старите празници, съществуващи още от езически времена. Изначално на Масленица (Сирни заговезни) са изпращали зимата и са посрещали пролетта, но след приемането на християнството, значението на празника се е променило. В православната традиция „Масленица“ е подготвителна седмица към Великия пост. Главното ястие в Русия по време на този празник са така наречените блини (специфичен вид палачинки), които в древността са били смятани за символ на пролетното слънце.

Руската общност отбеляза "Масленица"
netinfo

Както е по традиция след наяждането с огромно количество блини и руски чай, участниците написаха на листчета, нещата от които биха желали да се отърват тази зима. Така написаните желания се поставиха в престилката на специално изработена кукла от слама, която беше изгорена в края на празника.

Руската общност отбеляза "Масленица"
netinfo

Интересен факт за този празник, е че всеки ден от празничната седмица има свое име. Понеделник е кръстен “встреча” - “посрещане". Вторник е “заигрыш” - “заиграване". Сряда носи името “лакомка” - “лакомница". “Разгул” наричат четвъртък - тогава е кулминацията на празника, най-голямото веселие. Петъкът е именуван “тещины веселки”, защото в този ден почитали тъщата. Съботата е наречена “золовкины посиделки”, т. е. “седянка на зълвите". Неделята има най-много имена: “проводы” - “изпращане”, “прощанья” - “прощаване”, “прощеный ден” - “ден за прошка".

Руската общност отбеляза "Масленица"
netinfo