Резултати от акция Зима на територията на МВР-Монтана
Резултати от акция Зима на територията на МВР-Монтана / Дарик Враца - архив

Неизправности в осветителните системи и сигнализацията са най-честите нередности, засечени по време на акция „Зима" в Монтанско, съобщиха от ОД на МВР.

В хода акцията служителите на Пътна полиция са извършили проверки на 367 пътни превозни средства - 190 леки автомобили, 85 товарни автомобили, 26 пътни превозни средства с животинска тяга, 23 велосипеда, 16 бр. селскостопанска техника, 15 мотоциклета и 12 мотопеда. Установени са 30 неизправности - 18 в осветителната система и сигнализация, 8 - управление на пътни превозни средства с износени гуми, 3 - неизправни чистачки и 1 - други.  Съставени са 22 акта, 30 глоби с фиш, 6 пътни превозни средства са спрени от движение.

От началото на годината в областта са станали 75 тежки ПТП, с 18 убити и 77 ранени граждани. За сравнение през същия период на предходната година тежките катастрофи са били 49, жертви на пътя 19, ранените - 47.

Традиционната полицейска акция "Зима" е проведена в дните от 1-ви до 30 ноември на територията на цялата страна. Според статистиката на Пътна полиция при преминаване към зимния сезон се увеличава броят на пътно-транспортните произшествия, които освен с несъобразена или превишена скорост се характеризират с подценяване от страна на водачите на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия.