Разпределиха квотите за лечебни растения в област Враца
Разпределиха квотите за лечебни растения в област Враца / Иван Стрижлев /Дарик Враца

На шест билкозаготвителя  разпредели РИОСВ- Враца квотите от лечебни растения под специален режим на опазване и ползване. Режимът се определя всяка година със заповед на министъра на околната среда и водите, който обхваща забрана за събиране на билки за определен период от естествените находища на видовете на територията на цялата страна, отделни райони или единични находища; определяне на допустимото за събиране количество билки; разработване и прилагане на мерки за възстановяване на популациите и на техните местообитания.

Фирмите и физическите лица, които имат право да ползват/събират лечебни растения под специален режим в областта са 6 на територията на общините Враца, Мездра и Бяла Слатина. За 2010 г. във Врачанска област е предвидено да бъдат събрани 700 кг. цвят - лечебна иглика; 500 кг. венечни листа- червен божур; 450 кг. лазаркиня - стрък; 1000 кг. лечебен ранилист- стрък; 400кг. лудо биле - лист и 300 кг. шапиче. Ежегодно, със заповед на министъра на околната среда и водите, се определя допустимо за събиране количество билки по райони или находища.

Всяка друга фирма или физическо лице, непосочено в заповедта на РИОСВ, което събира или изкупува  лечебни растения под специален режим на опазване извън разрешените квоти, периоди на събиране и посочени райони, подлежи на санкции, съгласно действащите закони. На територията на Врачанска област е забранено да се събира червен божур от находищата, намиращи се в защитените местности "Тепето" и "Коритата".