Пет специализирани кабинети за преглед и лечение на пациенти с COVID-19, обособени към структурите на медицински центрове, са разкрити досега в област Враца, съобщиха от Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК).

Кабинетите, или така наречените COVID зони, работят по договор с РЗОК-Враца в условията на извънболнична медицинска помощ, уточняват от касата. Три от COVID зоните се намират във Враца - в Диагностично-консултативен център-1, Нов медицински център и Медицински център "Св. Ана". В Бяла Слатина специализираният кабинет е към Медицински център 1, а в Козлодуй - към Медицински център "Здраве 1" .

В 6 области у нас няма разкрити COVID зони в извънболничната помощ

В COVID зоните се приемат, както здравноосигурени пациенти, насочени от личните им лекари, така и хора, които сами търсят помощ без предварителен преглед или консултация с лекар. Това са така наречените самонасочили се пациенти и се приемат от лекаря-специалист, независимо от здравноосигурителния им статус, допълват от здравната каса. В тези кабинети лекарите преглеждат и лекуват леки и до средно тежки случаи на заболяването. Медиците могат да назначават допълнителни изследвания, както и да изписват лекарства за домашно лечение на пациента от COVID-19, включени в позитивния лекарствен списък, казват от РЗОК-Враца.